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POLICY City flags may be purchased by individuals/businesses to use for display 
purposes, with the clarification that the City flag may not be used to 
endorse a product or imply official/unofficial City of Santa Clara 
support. City flags will be ordered by the Purchasing Division and placed 
in stock for sale to the public. The flags are 4’ by 6’, custom-screened, 
single construction (one-sided) cotton flags. They may be purchased 
from the stock on hand, at the City’s cost. 

City flags other than the type purchased by the City, for example those 
made of nylon, appliqued or screened, double construction, or varying 
sizes, may be ordered from flag manufacturers by the requesting 
individual/business. The Purchasing Division will provide the required 
letter of authorization to the company asked to manufacture the flag. 

PROCEDURE 1. An individual requesting a City flag is referred to the cashiers’ 
window in the Finance Department/Municipal Services Division. 
Three flags will be kept in stock at this location. (When a flag is sold, 
the cashier will notify the Purchasing Division to provide another 
flag so that the on-hand supply of three is maintained.) 

 2. If the individual wishes to purchase a City flag, the cashier will 
collect payment for the purchase. (The cost for each flag will be 
provided by the Purchasing Division.) The cashier will also give the 
purchaser an informational sheet (sample attached), which specifies 
City flag protocol and restrictions on the use of the City flag. 

 3. If the individual wishes to purchase a City flag of a different type 
than the City flag available at the cashiers’ window, he or she may be 
referred to the Purchasing Division to request a letter of 
authorization for use of the City flag, which would be provided to the 
company that will manufacture the flag. 

Reference: City Council-approved policy 7/20/93 
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CITY FLAG PROTOCOL & USE RESTRICTIONS 

Protocol 

National, state and city flags are customarily displayed outdoors, only in good weather, 
between sunrise and sunset. Flags may be flown at night on special occasions, such as 
parades. 

When displayed with the national and state flags on grouped staffs, the city flag is usually 
displayed at the viewer’s right, with the national flag at the center and highest point and 
the state flag at the viewer’s left. When displayed with the national flag only, the city flag is 
placed at the viewer’s right, with the national flag at the left. 

On the same halyard, the city flag is hung underneath the national flag. If a state flag is 
also hung, the order is national flag at the top, then the state and then the city flag. 

For additional flag protocol and information, the City Library Reference Division may be 
consulted. 

Proper Use of the City Flag 

The City of Santa Clara flag may be purchased and displayed by individuals and businesses 
as a demonstration of community pride. Flag protocol should be observed, ensuring that 
the flag will be treated with respect. 

The City flag may not, under any circumstances, be used to endorse a product or to imply 
official/unofficial City of Santa Clara support. 

 


